Jackfruit, zkráceně Jackie nebo také v českém jazyce chlebovník, je druhem exotického ovoce. Pochází z tropického stromu zvaného chlebovník různolistý, který dorůstá výšky až 30 metrů a řadí se do stejné čeledi jako moruše. Plody rostou přímo na kmenu a jeden plod může vážit více než neuvěřitelných deset kilogramů. Roste především v jižní a jihovýchodní Asii, ale nyní je již zastoupen i v Africe. Svůj název dostal z důvodu, protože po upečení má strukturu jako čerstvě upečený chléb.
Poprvé tento plod dle pověsti sesbíral poručík William Bligh okolo 18. století. Jeho důvod byl jasný: musel najít levný a energeticky bohatý zdroj potravy pro britské otroky v Karibiku. Toto ovoce se dá sbírat i jako ještě nedozrálé, kdy nemá nijak výraznou chuť. V tomto okamžiku je vhodné pro vegany. Díky jeho konzistenci, která připomíná strukturu hovězího masa, se z něj vyrábí jeho náhražky. Požívají jej často jako náplň do tacos nebo jen tak k omáčkám. Šlape tak pomalu ale jistě na paty sóji. Jeho nevýhodou ale je, že tyto náhražky jsou často velice drahé. Nadšeni jsou z něj i ekologové, kteří jsou rádi, že se našla alternativa pro hovězí maso. Důvodem je fakt, že hovězí dobytek přispívá ke globálnímu oteplování, z důvodů produkce metanu, který vzniká v kravském žaludku při zpracovávání potravy.
Když se chlebovník nechá dozrát, pyšní se velice osvěžující chutí, která může připomínat banány nebo ananas. Hojně využívaný je v asijské kuchyni. V České republice je velký problém jej najít v obchodě v čerstvé formě. Pokud ale budete mít velké štěstí, může se zadařit. Doma jej můžete použít do ovocných salátů, smoothie nebo do domácí zmrzliny.
Plody obsahují velké množství vitamínů a minerálů (konkrétně draslíku, vápníku a fosforu), díky kterým prospívají našim kostem. Pyšní se také vysokým obsahem vlákniny a je nízkokalorický, takže neublíží ani vaší postavě.